Stoppen met een verslaving wat maakt het zo moeilijk?

 In Verslaving

Stoppen met een verslaving wat maakt het zo moeilijk?

Wanneer je besluit om te stoppen met het gebruiken van een middel of te stoppen met verslavend gedrag, kom je  automatisch terecht in een proces van onthouding wat lichamelijke en of geestelijke onthoudingsverschijnselen teweeg kan brengen.

Je kunt denken aan het hebben van hoofdpijn, trillen, rusteloosheid, geïrriteerdheid, eenzaamheid, een algeheel gevoel van ontevredenheid of een combinatie van allen. Vaak vergeet je dan weer even waarom je in eerste instantie ook alweer gestopt was.

Gevoelens die je met het middel of het gedrag jarenlang hebt verdoofd kunnen ineens naar de oppervlakte komen. Variërend van alledaagse gevoelens tot traumatische pijnlichamen. Dit is lang niet altijd prettig en vaak ook niet wat je verwacht wanneer je een positieve stap heb gezet om te stoppen met je verslaving. Wil je meer weten over verslaving neem dan ook eens een kijkje op de pagina van het Trimbos instituut waar ze je objectieve informatie verschaffen.

Je wilt je beter gaan voelen toch? niet slechter! Helaas horen deze gevoelens erbij en zijn zij de voedingsbodem op je weg naar vrijheid van verslaving. Al  je gevoelens toelaten en doorvoelen is waar je groei zit.

Doordat je niet gewend bent om echt te voelen zorgen gevoelens er vaak voor dat trek naar jouw specifieke middel of gedrag weer omhoog komt. Deze obsessieve trekgedachten hebben de functie je weg te houden bij je gevoelens. Wanneer je toegeeft aan deze trek hef je de onthoudingsverschijnselen weer op en blijf je afhankelijk. Zo houd je je verslaving in stand.

The only way out is the way in! De enige weg is er doorheen!

Wanneer je door je gevoelens heen gaat kun je ze integreren en loslaten met als gevolg meer ruimte in je lijf en in je hoofd waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. En dat is natuurlijk wat je wilt.

Zelf ben ik in mijn leven meerdere malen door meerdere fasen van onthouding heen gegaan. Vaak met bloed, zweet en tranen. Desalniettemin vond ik in ieder proces van onthouding waardevol en bracht het me altijd weer een stapje verder naar de beste versie van mezelf!

Wist je dat er verschillende vormen van onthouding zijn? Namelijk:Lichamelijk, emotioneel en spiritueel. In mijn volgende blog vertel ik je hier meer over. Vind je het interessant en wil je ervan verzekerd zijn dat je deze waardevolle informatie niet mist meld je dan hier aan. 

Denk je dat deze informatie interessant is voor een ander deel het dan gerust of stuur het door. Reacties en ervaringen zijn welkom.

Stoppen met een verslaving is ondanks het feit dat het moeilijk is wel degelijk mogelijk. Er zijn vele mensen voor jou gegaan en er zullen nog velen volgen.

Groetjes,

Claudia Krumme

Counsellingcenterchanges

Recommended Posts
Comments
  • Martine
    Beantwoorden

    Heel herkenbaar Claudia!

Leave a Comment