Nog 6 alarmsignalen van dwingende controle

 In Codependentie, Relatieverslaving

Vorige week deelde ik de eerste 6 alarmsignalen van dwingende controle. Veel reacties heb ik mogen ontvangen van zowel vrouwen als mannen die zich in dit thema herkennen ? Een thema dat onderdeel kan zijn van relatieverslaving en codependentie maar dit gelukkig niet altijd is.

Vandaag deel ik graag de volgende 6 alarmsignalen van dwingende controle. Speelt een of meerdere van deze gedragingen een rol in jouw leven? Trek dan aan de bel en zoek hulp. Iedere dag dat je blootgesteld wordt aan dwingende controle is een dag teveel

Alarmsignaal 6. Je toegang tot geld beperken
Het beheersen van jouw financiën is een manier om je vrijheid en vermogen om de relatie te beëindigen te beperken.

Enkele manieren waarop men financiële controle probeert uit te oefenen, zijn:

  • Je op een strikt budget plaatsen dat nauwelijks de essentiële zaken dekt, zoals voedsel of kleding;
  • Het beperken van je toegang tot je eigen bankrekeningen;
  • Financiële middelen verbergen;
  • Voorkomen dat je een bankpas heb;
  • Nauwlettend toezicht houden op wat je uitgeeft;

Alarmsignaal 7. Je activiteiten volgen
Ze doen dit op verschillende manieren;

  • Ze vragen je de hele dag door waar je bent en verwachten een antwoord;
  • Ze vragen je om foto’s of video’s te sturen om de omgeving te laten zien;
  • Plaatsen camera’s of opnameapparatuur in je huis;
  • Stellen een tracker in zodat ze je kunnen volgen.

Alarmsignaal 8. Je kinderen tegen je opzetten
Als je kinderen hebt kunnen ze proberen de kinderen tegen je te op te zetten door hen te vertellen dat je een slechte ouder bent of je in het bijzijn van hen te kleineren. Deze houding kan een breuk veroorzaken in de relatie tussen jou en je kinderen en kan je een enorm machteloos gevoel geven.

Alarmsignaal 9. Controleren van je gezondheid en lichaam
Ze controleren en bepalen hoeveel je eet, drinkt, slaapt of tijd doorbrengt in de badkamer. Er kan van je verlangt worden dat je calorieën telt of dat u zich aan een strikt trainingsregime houdt. Ze kunnen ook bepalen welke medicijnen je mag gebruiken en of je voor medische zorg gaat of niet. Je hebt misschien het gevoel dat je altijd op eieren loopt en dat je lichaam niet langer van jou is.

Alarmsignaal 10. Jaloerse beschuldigingen uiten
Klagen over de hoeveelheid tijd die je met je familie, bekenden en vrienden doorbrengt, zowel online als offline, is voor hen een manier om je te isoleren en je contact met de buitenwereld te minimaliseren.

Alarmsignaal 11. jullie seksuele relatie reguleren
Partners kunnen eisen stellen aan het aantal keren dat je per week seks hebt en het soort activiteiten dat je uitvoert.

Alarmsignaal 12. Je kinderen of huisdieren bedreigen
Wanneer fysieke, emotionele of financiële bedreigingen niet werken zoals gewenst kunnen je kinderen of huisdieren gevaar lopen.

  • Dreigen met het bellen van een instantie en zeggen dat je je kinderen verwaarloost of misbruikt, terwijl dat niet zo is;
  • Je intimideren door te dreigen met het nemen van belangrijke beslissingen over je kinderen zonder je toestemming;
  • Dreigen je kinderen te ontvoeren of je huisdier iets aan te doen.

Hoe eruit te komen?
Dwangmatige, dwingende controle is een ernstige vorm van huiselijk geweld waarbij je jezelf en de realiteit steeds meer verliest. Ongeacht de geschiedenis met je partner, zelfs als jullie ook veel gelukkige momenten gekend hebben verdien je deze behandeling niet.

Het kan extra ingewikkeld zijn om uit een verslavende relatie te komen waar dwingende controle een rol speelt, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Maar met een beetje goede planning en de juiste ondersteuning kun je veilig uit de situatie komen.

Check hieronder de agenda en kies de ondersteuning die bij jouw situatie past en resoneert met jouw verlangen.

Heb jij een vraag? Stuur me deze dan vooral toe dan komt jouw vraag mogelijk ook aan de beurt. Let op: alleen een vraag graag, geen heel levensverhaal. We denken vaak dat we de context en het verhaal nodig hebben om een vraag te kunnen beantwoorden maar dat is niet zo ?

Volg je me al een tijdje en voel je dat het tijd is om echt aan de slag te gaan met het doorbreken van destructieve relatiepatronen? Dat kan op veel manieren. Onderzoek wat voor jou de meest passende stap is.

Recent Posts

Leave a Comment