Schaamte en schuldgevoelens

 In Codependentie

Afgelopen week werd ik wederom geconfronteerd met het inzicht dat wanneer ik me slecht voel, gevoelens van schaamte eigenlijk altijd een grote rol spelen. Het zijn hardnekkige, pijnlijke gevoelens die mij nog altijd van mijn stuk kunnen brengen wanneer ik ze negeer. Maar wanneer ik de kans aangrijp om contact te maken met de onderliggende bevroren gevoelens keer ik snel weer terug naar de vreugde en liefde die ik ben. Dit proces werk ik na jaren oefenen steeds sneller door waardoor ik me steeds korter rot hoef te voelen. Wat een verademing. Dat gun ik jou ook! Daarom wil ik je d.m.v. dit artikel wat meer inzicht geven over schuld en schaamte zodat je mogelijk gemotiveerd raakt om aan de slag te gaan met het helen van deze gevoelens wanneer ze zich aandienen. Voordat ik verder ga is het belangrijk dat duidelijk is welke betekenis ik geef aan schuld en schaamte.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SCHAAMTE EN SCHULD GEVOELENS?

Schuld gaat over iets wat jij verkeerd hebt gedaan en schaamte gaat over jou als een verkeerd of slecht persoon. Je hebt het idee dat er iets, of soms niets goeds is aan jou. Je wijst jezelf af. Je voelt je slecht en fundamenteel tekortschieten. De schaamte gevoelens zorgen voor een gevoel van verlamming of bevriezing. Deze verlamming of bevriezing dient als bescherming om deze gevoelens niet te hoeven voelen.

Het is mens eigen om je te beschermen en te verdedigen tegen schaamte gevoelens. We dragen daarom vaak maskers en zetten gedrag in om deze gevoelens te verbergen. De schaamte wordt op deze manier verborgen gehouden en krijgt geen kans om te helen. Schaamte weerhoudt je om gelukkig te zijn.

HOE KUN JE SCHAAMTE GEVOELENS HERKENNEN?

Je kunt schaamte gevoelens herkennen in je gedrag, in je lichaam of aan je emoties. Uiteraard is dit een opsomming van vele mogelijkheden die je niet allemaal hoeft te herkennen om last te hebben van schaamte gevoelens.

EMOTIONEEL: je beschaamd voelen, zelfafwijzing, tekortschieten, je voelt je gebrekkig in ieder opzicht, niet goed genoeg, minderwaardig, ontoereikend, lelijk, verrot vanaf je kern, te kritisch ten aanzien van alles wat je denkt en doet, pijn, verlamd, eenzaam van binnen zelfs wanneer je met vrienden bent. Bang om jezelf echt te laten zien, lijdend aan gezichtsverlies, depressief, somber, verdrietig.

LICHAMELIJK: blozen, ingekrompen, jezelf willen verstoppen, jezelf heel klein voelen, willen opkrullen en doodgaan, zowel lichamelijk als emotioneel contact vermijdend, bang zijn, angstig, geïsoleerd willen zijn, willen wegrennen, depressief, niet in staat zijn om oogcontact te behouden,

GEDRAG: ontwijken, opgaan in gedragingen die schaamte verbergen zoals agressie, middelen gebruik, jezelf groter voordoen, ontkenning, minachting jegens anderen, oordelend jegens anderen, people pleasen, grapjes maken, dwangmatig anderen helpen, zorgen etc.

SCHAAMTE IS DE BASIS VAN VEEL VERSLAVINGEN EN ANDER DWANGMATIG GEDRAG

Iedereen die lijdt aan verslaving of ander dwangmatig gedrag, relatieverslaving, codependentie en middelen verslaving als alcohol of drugs heeft te maken met (on)bewuste onderliggende schaamte gevoelens.

Zo zie je hoe belangrijk het is om deze erg pijnlijke en destructieve blokkaden naar de oppervlakte te brengen zodat je deze gevoelens kunt helen en een  fijne, gelukkige relatie met jezelf en anderen kunt aangaan.

HOE ONTSTAAT SCHAAMTE?

Nooit door je eigen schuld! Maar wanneer:

 • ouders of verzorgers geen tijd voor je hebben als kind. Jou als kind de boodschap geven dat je niet belangrijk voor hen bent;
 • je behoeftes en gevoelens tegengesproken worden of genegeerd zijn;
 • verteld worden dat je een dwaas of dom bent. Voor schut gezet of belachelijk gemaakt bent vooral in het bijzijn van anderen.
 • afgewezen bent geweest. Geïsoleerd bent geweest, of weggestuurd bent geweest;
 • je enige vorm van lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling hebt ervaren;
 • je ontmoedigt bent, of iemand je verteld dat je een teleurstelling bent;
 • wanneer je door anderen je te kritisch naar jezelf bent gaan voelen
 • wanneer je gepest bent geweest als kind terwijl je te jong was om het te snappen;
 • als je verteld heb gekregen: “je zou je moeten schamen” “ga je schamen!;
 • door angst voor erge straf. Wanneer je werd beschuldigd.

Het meest belangrijke voor kinderen om te voelen wanneer zij opgroeien is dat zij echt gewenst zijn en geheel geaccepteerd worden voor wie ze zijn, als apart persoon in hun eigen recht. De relatie met een ouder dient oprecht en eerlijk te zijn, niet de soort waar de ouder of volwassenen telkens meer hoopt of verwacht van het kind terwijl dit niet realistisch is. Ieder kind heeft het recht om perfect imperfect te zijn!

Veel ouders dragen zelf veel schaamte gevoelens met zich mee waardoor deze patronen zich herhalen.

Wil jij dit patroon doorbreken en door je schuld en schaamte gevoelens heen werken neem dan contact met me op. Ik bied verschillende zelfhelende methoden aan, die ik je kan leren zodat je jezelf kunt helen en de meest vreugdevolle, liefdevolste versie van jezelf kunt zijn.

Vind je dit een interessant blog deel dit dan gerust met een ander. Ik weet zeker dat heel veel mensen zich herkennen in deze gevoelens en graag ondersteund worden bij dit proces van heling.

Lees je mijn artikel voor het eerst maar wil je in het vervolg graag meer lezen meld je dan hier aan.

In mijn volgende blog vertel ik je hoe je kunt herstellen van schaamte en schuldgevoelens.

Liefs,

Claudia

Meld je hier aan voor het webinar over relatieverslaving en codependentie

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Paola
  Beantwoorden

  Wat mooi en herkenbaar en verhelderend beschreven! Het haalt de emotionele lading er wat vanaf als ik t met mijn hoofd kan begrijpen. Ook maar mijn eigen kinderen toe herken ik mijn neiging ze te beschuldigen waarna ik.me weer schaam. Dit mechanisme te doorzien maakt dat ik mezelf makkelijker terug kan fluiten
  Dankjewel!

Leave a Comment

ccc-meditatie-challenge