In 5 stappen je codependentie doorbreken d.m.v. van innerlijk kind werk

 In Codependentie

Wat is codependentie?

Codependentie is een toestand, trance, illusie waarin de eigen behoeften, gevoelens en wensen aan de kant geschoven worden voor de gevoelens, wensen en behoeften van een ander. Dit kan zich manifesteren als pleasen, aanpassen, controlegedrag, verantwoordelijkheden overnemen maar ook als overmatig zorgen voor een ander.

Deze strategieën hebben het doel om controle te krijgen over de gevoelens van jezelf of van de ander. Het is een overlevingsstrategie die je ontwikkeld hebt in je kindertijd. Als kind ben je werkelijk afhankelijk van je ouders en is aanpassen, verdwijnen, bevriezen of je op een ander richten, je enige optie. Je ervaart de situatie als te bedreigend waardoor je je één van deze strategieën aanleert en inzet als volwassene.

Wat is innerlijk kind werk?

Wanneer je met het innerlijk kind  gaat werken kun je steeds opnieuw wanneer je in een trance raakt in 5 stappen je codependentie patronen doorbreken.

Innerlijk kind werk is innerlijk werk waarbij je terug gaat naar je verleden, naar je kindertijd. Vanuit je volwassen autonome zelf maak je contact met die ervaringen, die ervoor zorgen dat je terugvalt in aanpassen, pleasen, controlegedrag, verantwoordelijkheden overnemen of overmatig zorgen voor een ander (codependent gedrag).

Vaak zijn aan pijnlijke ervaringen in je jeugd belemmerende overtuigingen gekoppeld, zoals:

“Ik kan het niet” “Ik ben niet ok” of “Ik doe er niet toe”.

Door contact te maken met wat er gebeurd is in je kindertijd kun je je ervan bewust worden, dat je oude overtuigingen en gevoelens met je meedraagt die ervoor zorgen dat je je als volwassene vanuit deze oude overtuigingen en gevoelens gedraagt.

Vanuit je volwassen bewustzijn kun je deze patronen en gevoelens vervolgens herkennen, doorvoelen en loslaten zodat je vanuit liefde voor jezelf in een relatie met een ander kan zijn zonder jezelf te verliezen.

Het is niet de bedoeling dat je in het verleden blijft hangen, maar juist dat je met je volwassen lichaam je kind gevoelens alsnog doorvoelt. Deze gevoelens heb je als kind onderdrukt omdat ze te pijnlijk waren. Nu ben je volwassen en kun je het aan.

Stap 1

Herken de trance, de illusie of het verdedigingsmechanisme waar je inschiet naar aanleiding van een gebeurtenis met een bepaald persoon of specifieke situatie.

Inventariseer voor jezelf van welk codependent gedrag jij last hebt. Wanneer dit helder voor jezelf is wees je dan bewust van dit gedrag (alarmbel). Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de behoefte om je aan te passen zich aandient.

Wat kun je doen wanneer je herkent dat je in de trance schiet?

 • wat is de trance
 • stap eruit

Stap 2

Stel je voor dat je niet zou toegeven aan de behoefte om je aan te passen. Welk gevoel komt er dan op je af? Angst, onrust, brok in je keel, steek in je maag?

Vraag dan aan jezelf waar in je leven, je dit gevoel eerder hebt gevoeld? Laat omhoog komen wat er omhoog komt.

Stel jezelf nu de volgende vragen.

 • Waar ben ik?
 • Wat gebeurt er?
 • Wat doe ik

Stap 3

Pak nu pen en papier en schrijf het volgende op.

 • Wat zijn mijn gedachten?
 • Wat voel ik?
 • Waar voel ik iets in mijn lijf?
 • Wat heb ik nodig?
 • Kan ik dit aan mezelf geven?

Stap 4

Schrijf nu de volgende zin op.
Doe dit met je rechterhand als je rechtshandig bent en met links als je linkshandig bent.

Lieve kleine……. (vul hier je naam in).

Ik zie dat je je bang, boos, blij, bedroefd of eenzaam voelt. Schrijf vanuit je volwassen autonome zelf en benoem de gevoelens die je waarneemt en geef hier erkenning aan. Vraag wat de kleine in jou nodig heeft. Realiseer je en wees je bewust dat dit kind gevoelens zijn.

Schrijf nu vanuit je innerlijk kind naar je volwassen zelf

Lieve grote ….. (vul hier je naam in).

Wat fijn dat je naar me luistert. Ik voel me inderdaad……Ik zou heel graag willen dat……

Doe dit met je linkerhand als je rechtshandig bent en met rechts als je linkshandig bent.

Wissel de rollen zo vaak om als jij denkt dat nodig is om al je gevoelens te uiten en te zorgen voor het kind in jou. Voel zelf wanneer het genoeg is. Eindig altijd vanuit je volwassen autonome zelf met schrijven. De volwassene in jou heeft het laatste woord. Geef eventueel tips en adviezen of laat de kleine…. simpelweg weten dat je er voor haar/hem bent en op welke manier.

Stap 5

Herhaal het werken met je innerlijk kind zo vaak als nodig is. Iedere keer wanneer je je rot voelt, bevriest, please gedrag vertoont of ander codependent gedrag zich aandient. Iedere keer dat je dit gedrag waarneemt weet je dat er innerlijk kind werk te doen is, dat je mag gaan zorgen voor de kleine… in jou.

Succes!

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij dit proces dan kun je één of meerdere sessies innerlijk kind werk inplannen. Wanneer je dit proces vaker begeleid hebt doorlopen, wordt het steeds makkelijker om vanuit het volwassen autonome ik te reageren.

Liefs,

Claudia

Meld je hier aan voor het webinar over relatieverslaving en codependentie.

Wil je meer weten over hoe om te gaan met iemand met een verslaving? Ontvang dan de tien tips door middel van een videoserie.

Hier kun je een video bekijken over verslavende relaties en de bijbehorende dynamiek.

Recommended Posts
Showing 10 comments
 • Lisette
  Beantwoorden

  Codependent gedrag…. Het magisch begrip wat me vandaag toegezonden wordt… Waar ik een heel leven tegenop loop… En ook al heel veel van hersteld heb voor mezelf…. Maar ook al geconfronteerd wordt met narcistische relaties vanaf m’n vroegste jeugd tot nu.. En wat nog steeds lang duurt voordat ik het herken… Nu valt alles op z’n plek… Het laatste deel…..mijzelf weer leren te vertrouwen een relatie aan te gaan met de ander…. Dat is nog wel een hobbel waar werk ligt
  Zie je oneline training met plezier tegemoet
  Liefs Lisette

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hoi Lisette,

   Bedankt voor je reactie.
   Fijn dat je al zo lekker op weg bent op je pad van herstel en heling van codependentie en relatieverslaving.
   Ik hoor je zeggen dat de hobbel op je weg te maken heeft met jezelf weer leren vertrouwen. Wat bij mij opkomt is wees daarin niet te streng voor jezelf. Je mag nog steeds fouten maken en hiervan leren. Het hoeft niet perfect. Je kunt alleen oefenen door het aan te gaan en weer weg te lopen als iets niet goed voelt. Daar zit de echte heling.

   Groetjes,
   Claudia

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hoi Lisette,

   Hoe vond je de training gisteren?

   Groetjes,

 • Rik Eerdekens
  Beantwoorden

  Ik ben een Alcoholist.

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hoi Rik,

   Kan ik iets voor je betekenen of ben je een alcoholist die al de juiste hulp heeft gevonden?

 • Vicky
  Beantwoorden

  Hoi Claudia, werk jij volgens het principe van Pia mellody van the meadows?

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hai Vicky,

   Ja ik werk inderdaad onder andere via het gedachtegoed van Pia Mellody. Ben je daar geweest?

 • Wim
  Beantwoorden

  Ik heb net het boek Grenzeloos liefhebben van Pia Mellody aangeschaft. Erg waardevol. Nu vind ik deze website… een mooie aanvulling. Ik ben 53, opgevoed door een borderline narcist moeder een aan haar slaafse stiefvader. Heb 4 destructieve relaties achter de rug, de laatste leverde me PTSS op. Nu 5 jaar vrijgezel en heel bewust gebleven. Ik was de grootste pleaser aller tijden. Het is minder geworden sinds ik erachter ben gekomen codependent te zijn. Heavy om te veranderen wat al 53 jaar bestaat maar ik sta er 1000% achter dus gaat het lukken! Ga maandag voor het eerst naar een bijeenkomst van CoDa, een mega stap voor mij. Vind het erg moeilijk het innerlijk kind te bereiken, die heeft immers nooit mogen bestaan. Kan me voor mijn 6de jaar (voor mijn stiefvader in beeld kwam) weinig herinneren, dat maakt het heel lastig. Hoe bereik ik dat kleine jochie?

  • Claudia Krumme
   Beantwoorden

   Beste Wim, Geen idee of het je inmiddels gelukt is om contact te maken met het kleine jongetje in jou. Ik zie je mail helaas nu pas. Op 1 of andere manier komen de reacties niet rechtstreeks in mijn mailbox terecht. Een goede manier om contact te maken met je innerlijk kind is via meditatie en visualisatie. Het liefst wanneer je getriggerd wordt in een stukje oude pijn. De toegang is dan het makkelijkst omdat de pijn al aangeraakt is. In mijn boek van leed naar liefde kun je hier meer over lezen.

   https://www.challenge-counsellingcenterchanges.nl/

 • Liesbeth
  Beantwoorden

  Deze methode is een eye-opener voor me. Ik kom er steeds meer achter wat mijn patronen zijn (bindingsangst, please-gedrag, vervloeien met anderen, conflict-angst (al ga ik ze niet meer uit zo vaak uit de weg)) en met deze methode kan ik echt aan de slag. Zodat ik me minder verlies in de situatie, te snel toegeef of juist niet, of in de paniek schiet. Dankjewel!

Leave a Comment