Hoe zorg jij voor je innerlijk kind tijdens de feestdagen?

 In Codependentie

Een innerlijk kind, we hebben er allemaal eentje. Het is het kind wat binnenin jou leeft, zij of hij is er altijd. Soms zijn we de verbinding ermee verloren en zien we puur een volwassen lijf, dénken we dat we volwassen zijn en mogen we van onszelf geen kind (meer) zijn. Het kan zijn dat je al vroeg hebt geleerd om ‘sterk’ te zijn, omdat je (aan)geleerd hebt dat de gevoelens van (één van) je ouders of opvoeders belangrijker waren dan die van jou en jij je verantwoordelijk voelde voor hun welzijn en geluk (één van de kenmerken van codependentie). Dat zou betekenen dat jouw werkelijke kind-behoeftes er niet toe deden. Dat je niet zorgeloos, vrij, kwetsbaar en onschuldig kon zijn. Jij moest immers ‘sterk’ zijn.

Jouw innerlijk kind is dan als het ware verwaarloosd, gekwetst en gewond. De pijn die hiermee gepaard gaat en die sluimerend of actief aanwezig is, kun je terugzien in jouw reacties nu, in je volwassen leven. Hoe jij reageert in bepaalde situaties. Reageer jij vanuit deze emotionele pijn? Vanuit je ‘gewonde’ kindstuk?

Hoe is het met jouw innerlijk kind?

Vraag je haar of hem dat wel eens? Mag zij of hij er zijn? Mag ze vrijuit spreken? Wat ze wil, wat ze nodig heeft, hoe ze zich voelt? Luister je naar haar of zijn werkelijke behoeftes? En kun je haar of hem die inmiddels zelf geven?

Als kind zijnde heb je namelijk wel bepaalde primaire behoeftes die met veiligheid te maken hebben, met geborgenheid, met genegenheid. Behoeftes die je, in eerste instantie door je ouders vervuld dient te krijgen. Wanneer jouw ouders je dat niet hebben kunnen geven, om welke reden dan ook, weet dan dat zij ook vanuit een gekwetst of gewond kindstuk hebben gedaan wat ze konden.

Als volwassene echter, ben jij nu zelf verantwoordelijk voor de (emotionele) behoeftes van jouw innerlijk kind.

Want onder dit volwassen velletje schuilt nog altijd het kind, met bijbehorende behoeftes! Zeker zo rond de feestdagen kan het zijn dat je, als je je niet bewust bent van je innerlijk kind, jezelf voorbij loopt. Anderen trekken aan je, je ‘moet’ naar je ouders of schoonouders, je wordt verwacht op de kerstborrel hier en daar en voor je het weet zijn je vrije dagen gevuld met activiteiten waar je diep van binnen, jouw innerlijk kind dus, niet blij van wordt.

Om de lieve vrede hou je je mond en doe je wat er verwacht wordt en zorg je ervoor dat in ieder geval de ander(en) er ‘gelukkig’ mee is. Zie het als een actie en reactie van je ‘gewonde’ kind. Als een aangeleerd patroon om bijvoorbeeld lief of goed gevonden te worden. Maar het is in feite jouw innerlijk kind wat aan jou trekt, wat jouw aandacht vraagt. Jouw onverdeelde aandacht. Als ze die niet krijgt, kun je geïrriteerd reageren, zonder aanwijsbare reden boos of verdrietig worden, oververmoeid en ga maar door. Allerlei tekenen dat je NIET naar je innerlijk kind luistert, in werkelijkheid zijn dit signalen die ze afgeeft juist om jouw aandacht te trekken.

Zou jij de feestdagen wel eens willen doorbrengen op jouw wijze, waar jij blij en gelukkig mee bent? Met de volgende oefening kun jij weer contact maken met jouw innerlijk kind. Jij mag er namelijk zijn! Volledig! Met al je behoeftes en wensen!

Deze oefening kan veel beweging brengen in de relatie met jezelf. Dit is waar de verandering dit je graag in je (liefdes) leven ziet mee begint, bij jou, bij het werkelijk luisteren naar jouw innerlijk kind! Jij bent de enige die weet wat ze nodig heeft en via deze oefening, die je zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt, krijg jij de antwoorden die je verder helpen.

OEFENING INNERLIJK KIND Ga lekker zitten en zorg dat je niet gestoord wordt, zet je telefoon uit. Leg 1 hand op je buik en je andere hand op je hartgebied. Adem een paar keer rustig door en probeer eens contact te maken met het kind in jou. Vraag gewoon eens “hoe is het met je?” en wees stil. In de stilte komt er een antwoord, altijd. Soms kun je het niet horen of denk je dat je niets hoort, wees geduldig, je zúlt iets horen, voelen of weten, diep van binnen. Je kunt vragen waar ze op dit moment behoefte aan heeft. Kun je haar dat ook geven?

Ga een gesprek aan van hart tot hart met je innerlijk kind en leer haar of hem weer kennen. Ze zit in je hart, altijd! Jij bent nu volwassen en kunt haar geven waar ze om vraagt. Geef haar de ruimte die ze nodig heeft. Het is niet altijd makkelijk want ze zal enigszins gekwetst en gewond zijn. Er kunnen dus tranen komen, laat ze stromen, het lucht op! Wat er is laat het er zijn, zonder oordeel. Jouw liefde en aandacht zal haar of hem heel goed doen. Doe dit zo vaak als je er aan denkt, laat haar spreken, laat haar haar eigen plek innemen. Neem hiermee jouw eigen plek in. Gezonde relaties beginnen immers met de relatie die jij met jezelf hebt!

Wil en kun je hier (meer) begeleiding bij gebruiken? Ben je klaar voor meer liefde en vreugde in je leven? 

Op 3 januari 2018 start er een GRATIS challenge “In contact met je innerlijk kind”  Wil je meer in contact komen met je binnenwereld en daardoor meer vreugde en liefde ervaren in je leven dan is deze challenge echt iets voor jou.

Voor nu wens ik je een heerlijke kersttijd, met in eerste instantie veel ruimte, liefde en aandacht voor jouw innerlijk kind, en natuurlijk ook voor jouw dierbaren.

Liefs Claudia
www.CounsellingCenterChanges.nl

PS. Voel je vrij om een reactie te geven onder dit artikel. Ik ben altijd benieuwd naar jouw ervaringen. Indien je mensen in je omgeving hebt waarvan je denkt die heeft hier iets aan stuur het dan vooral door.

En gewoon delen mag uiteraard ook.

Recommended Posts
Showing 9 comments
 • Astrid
  Beantwoorden

  Ik deel het voor je x

  Astrid

  • Claudia
   Beantwoorden

   Dank je Astrid leuk!

   • Claudia
    Beantwoorden

    Indien je jezelf ook had ingeschreven doe dat dan even opnieuw want het formulier werkte nog niet zoals het zou moeten werken maar nu gelukkig wel.

 • Liesbeth
  Beantwoorden

  Mooi moment om dit aangeboden te krijgen. Een waar cadeautje wat mij gaat helpen aan mezelf te werken.

 • Claudia
  Beantwoorden

  Hoi Liesbeth,

  Leuk dat je er blij mee bent.

  Zou je je even opnieuw willen inschrijven want het formulier werkte nog niet zoals het zou moeten werken maar nu gelukkig wel. Je ontvangt een bevestiging van de inschrijving.

 • Jos
  Beantwoorden

  Voelt echt als een challenge. In contact komen met mezelf, mijn gevoel en mijn innerlijke kind.
  Ik ben benieuwd !

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hoi Jos,

   Deze meditaties zitten ook in de training “Doorbreek je relatieverslaving en codependentie” die jij volgt maar het is ook fijn om ze samen met anderen te volgen tijdens de challenge. Leuk! Ik zal het artikel ook nog even in onze groep plaatsen zodat er mogelijk ook nog andere uit de groep mee zullen doen.

   Groetjes,
   Claudia

 • Michelle
  Beantwoorden

  Zeer onder de indruk van wat ik net allemaal gelezen heb op je website.
  Bij 80% dacht ik ‘lijkt alsof ik mijn eigen levensverhaal lees…’ en dus wil ik hier iets mee. Alleen weet ik nog niet wat.
  Retraite misschien. Ja maar dochter, school, huisdieren. Doe het alleen. Kan niet zomaar weg. En zo lukt het dus eigenlijk nooit. Of lijkt het nooit te willen lukken…

  • Claudia
   Beantwoorden

   Hoi Michelle,

   Bedankt voor je bericht. Ik denk graag met mee wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Ik ben nu nog op vakantie maar start maandag weer met werken. Zullen we dan even bellen of skypen? Laat maar weten waar je behoefte ligt dan plannen we wat in. Maandagavond geef ik trouwens ook een gratis online training relatieverslaving en codependentie. Heb je je daar al voor ingeschreven?

   Groetjes,
   Claudia

Leave a Comment