Hoe zorg je voor je innerlijke kind tijdens de feestdagen?

 In Codependentie

Een innerlijk kind, we hebben er allemaal eentje. Het is het kind wat binnenin jou leeft, zij of hij is er altijd. Soms zijn we de verbinding ermee verloren en zien we puur een volwassen lijf, dénken we dat we volwassen zijn ook wanneer we vanuit ons innerlijke kind reageren.

Wat is een innerlijk kind?

Het kan zijn dat je al vroeg hebt geleerd om ‘sterk’ te zijn, omdat je (aan)geleerd hebt dat de gevoelens van (één van) je ouders of opvoeders belangrijker waren dan die van jou en jij je verantwoordelijk voelde voor hun welzijn en geluk (één van de kenmerken van codependentie). Dat zou betekenen dat jouw werkelijke kind-behoeftes er niet toe deden. Dat je niet zorgeloos, vrij, kwetsbaar en onschuldig kon zijn. Jij moest immers de ‘sterkste’ zijn.

Jouw innerlijke kind is dan als het ware verwaarloosd, gekwetst en gewond. De pijn die hiermee gepaard gaat en die sluimerend of actief aanwezig is, kun je terugzien in jouw reacties nu, in je volwassen leven. Hoe jij reageert in bepaalde situaties. Reageer jij vanuit deze emotionele pijn? Vanuit je ‘gewonde’ kindsdeel?

Hoe is het met jouw innerlijk kind?

Vraag je haar of hem dat wel eens? Mag zij of hij er zijn? Mag het vrijuit spreken? Wat het wil, wat het nodig heeft, hoe het zich voelt? Luister je naar zijn of haar werkelijke behoeftes? En kun je haar of hem die inmiddels zelf geven?

Als kind zijnde heb je namelijk wel bepaalde primaire behoeftes die met veiligheid te maken hebben, met geborgenheid, met genegenheid. Behoeftes die je, in eerste instantie door je ouders vervuld dient te krijgen. Wanneer jouw ouders je dat niet hebben kunnen geven, om welke reden dan ook, weet dan dat zij ook vanuit een gekwetst of gewond kindstuk hebben gedaan wat ze konden. Wat niet wegneemt dat het belangrijk is dat jij je realiseert dat je niet gekregen hebt wat je nodig had en je daar bepaalde gevoelens over meedraagt. Deze gevoelens komen als volwassene tot uiting in je relaties met mensen in het HIER en NU.

Zelf verantwoordelijk

Als volwassene echter, ben jij nu zelf verantwoordelijk voor de (emotionele) behoeftes van jouw innerlijk kind. Want onder dit volwassen velletje schuilt nog altijd het kind, met bijbehorende behoeftes! Zeker zo rond de feestdagen kan het zijn dat je, als je je niet bewust bent van je innerlijk kind, jezelf voorbij loopt. Anderen trekken aan je, je ‘moet’ naar je ouders of schoonouders, je wordt verwacht op de kerstborrel hier en daar en voor je het weet zijn je vrije dagen gevuld met activiteiten waar je diep van binnen, jouw innerlijk kind dus, niet blij van wordt.

Doen wat van je verwacht wordt

Om de lieve vrede hou je je mond en doe je wat er verwacht wordt en zorg je ervoor dat in ieder geval de ander(en) er ‘gelukkig’ mee is. Zie het als een actie en reactie van je ‘gewonde’ kind. Als een aangeleerd patroon om bijvoorbeeld lief of goed gevonden te worden. Maar het is in feite jouw innerlijk kind wat aan jou trekt, wat jouw aandacht vraagt. Jouw onverdeelde aandacht. Als ze die niet krijgt, kun je geïrriteerd reageren, zonder aanwijsbare reden boos of verdrietig worden, oververmoeid en ga maar door. Allerlei tekenen dat je NIET naar je innerlijk kind luistert, in werkelijkheid zijn dit signalen die ze afgeeft juist om jouw aandacht te trekken.

Wat wil jij?

Zou jij de feestdagen wel eens willen doorbrengen op jouw wijze, waar jij blij en gelukkig mee bent? Met de volgende oefening kun jij weer contact maken met jouw innerlijk kind. Jij mag er namelijk zijn! Volledig! Met al je behoeftes en wensen!

Deze oefening kan veel beweging brengen in de relatie met jezelf. Dit is waar de verandering dit je graag in je (liefdes) leven ziet mee begint, bij jou, bij het werkelijk luisteren naar jouw innerlijk kind! Jij bent de enige die weet wat ze nodig heeft en via deze oefening, die je zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt, krijg jij de antwoorden die je verder helpen.

OEFENING INNERLIJK KINDWERK

Ga lekker zitten en zorg dat je niet gestoord wordt, zet je telefoon uit. Leg je hand(en) op je hartgebied. Adem een paar keer rustig door en probeer eens contact te maken met het kind in jou. Vraag gewoon eens “hoe is het met je?” en wees stil. In de stilte komt er een antwoord, altijd. Soms kun je het niet horen of denk je dat je niets hoort, wees geduldig, je zúlt iets horen, voelen of weten, diep van binnen. Je kunt vragen waar ze op dit moment behoefte aan heeft. Kun je haar dat ook geven?

Ga een gesprek aan van hart tot hart met je innerlijk kind en leer haar of hem weer kennen. Ze zit in je hart, altijd! Jij bent nu volwassen en kunt haar geven waar ze om vraagt. Geef haar de ruimte die ze nodig heeft. Het is niet altijd makkelijk want ze zal enigszins gekwetst en gewond zijn. Er kunnen dus tranen komen, laat ze stromen, het lucht op! Wat er is laat het er zijn, zonder oordeel. Jouw liefde en aandacht zal haar of hem heel goed doen. Doe dit zo vaak als je er aan denkt, laat haar spreken, laat haar haar eigen plek innemen. Neem hiermee jouw eigen plek in. Gezonde relaties beginnen immers met de relatie die jij met jezelf hebt!

Wil en kun je hier wat extra ondersteuning bij gebruiken? Kijk dan naar de volgende mogelijkheden en kies wat voor jou het meest passend voelt.

Boek van leed naar liefde

Winterpakket

Gratis challenge van liefde die pijn doet naar liefde die blij maakt

Onlinetraining doorbreek je relatieverslaving en codependentie

Halfjaartraject Jaartraject

Is het moeilijk om te kiezen vraag dan een gratis sparringsessie aan, dan kijk ik of Christel Pol met je mee en onderzoeken we samen wat het beste bij je past.

PS: de nieuwe zorgverzekeraars lijst is binnen en de ONVZ topfit en de Nationale Nederlanden komen het beste uit de bus.

Voor nu wens ik jou een heerlijke kersttijd, met in eerste instantie veel ruimte, liefde en aandacht voor jou en je innerlijke kind, en natuurlijk ook voor jouw dierbaren.

Liefs,

Claudia Krumme

www.CounsellingCenterChanges.nl

PS. Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar iemand waarvan je denkt dat zij of hij er iets aan heeft!

PS. Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar iemand waarvan je denkt dat zij of hij er iets aan heeft!

Recommended Posts

Leave a Comment