10 manieren om de dopamine levels in je hersenen te balanceren na een verslavende relatie

 In Relatieverslaving

Balans in je dopamine levels is cruciaal, vooral als je jarenlang bloot bent gesteld aan veel stress en dus veel cortisol afgifte hebt in je lichaam. Een cliënt vroeg me laatst hoe ze haar dopamine gehalte weer in balans kan brengen. Dit kan namelijk jouw progressie in trajecten voor relatieverslaving en codependentie enorm ondersteunen.

Wat is dopamine? Dopamine is een neurotransmitter die de belonings- en pleziercentra van de hersenen helpt beheersen. Bij mensen die gevoelig zijn voor verslavingen is er een duidelijke disbalans in de dopamine levels. Dit zorgt ervoor dat mensen terugvallen in relaties die meer pijn en verdriet geven dan vreugde en geluk. Lees hierover ook het artikel waarom foute mannen zo aantrekkelijk zijn: https://www.counsellingcenterchanges.nl/foute-mannen-en-foute-vrouwen/

Dopamine is een krachtige neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor je geluksgevoel maar ook voor motivatie en focus. Wanneer we stoppen met een verslaving of een destructieve relatie loslaten zijn onze hersenen nog wel steeds op zoek naar deze dopamine levels. Gelukkig kan dopamine op een natuurlijke manier worden verhoogd!

Dus, laat ik er niet langer omheen draaien maar met je delen wat ik ervan weet.

Laat actieve verslavingen los

Veel mensen raken ergens aan verslaafd omdat het hen een soort instant-bevrediging geeft zoals drugs, alcohol, seks, pornografie of winkelen. Verslavend gedrag heeft op de lange termijn zelfs een averechts effect op de dopaminewaarden. In wezen, wanneer we overdreven verslaafd raken aan iets schoppen we de “beloningscircuits” van ons brein in overdrive en we hunkeren naar de “quick hit”. Dit is natuurlijk geen duurzame oplossing voor de productie van dopamine. Dus werk aan het loslaten van je verslavingen.

Maak taken af en geniet

Dopamine neemt toe als we georganiseerd zijn en taken voltooien – ongeacht of de taak klein of groot is. Dus, sta niet toe dat je hersenen zich zorgen maken over dingen die gedaan moeten worden. Schrijf deze taken op en maak ze vervolgens een voor een af. Het is aangetoond dat de dopamineniveaus je hersenen bevredigender maakt als we iets fysiek afstrepen van onze takenlijst. Voor mij was het in de afgelopen week een uitdaging geweest om met tevredenheid zowel kleine als grote taken af te ronden. Dan dwing ik van mezelf een compliment af en probeer ik te genieten in plaats van alweer bezig te zijn met de volgende taak.

Creëer iets

Wanneer we ons in de creatieve modus bevinden kunnen we super gefocust raken en in de flow komen. Dopamine is de chemische stof in de hersenen waarmee we deze toestand kunnen bereiken. Let op: neem een ​​hobby of doe aan een activiteit mee waarin je daadwerkelijk iets tastbaars creëert. Probeer iets als kunst, knutselen, dansen, of fotografie.

Blijf in beweging

Het belang en de voordelen van lichaamsbeweging zijn overduidelijk. Bewegen helpt ons niet alleen stress te verminderen, een betere lichamelijke gezondheid te bereiken en ons productiever te maken, maar het verhoogt ook onze dopaminegehalten. Bewegen verhoogt het aantal neurotransmitters, zoals serotonine, endorfine en dopamine, en je krijgt een innerlijke boost. En het leuke is dat de oefeningen niet moeilijk hoeven te zijn. Gewoon een wandeling maken of een trap oplopen zorgt al voor een goede dopamine-schok.

Kom je afspraken/doelen na

Maak een checklist met doelen om makkelijk je dopaminegehalten te verhogen. Voor gedragsveranderingen kun je visuele motivatie gebruiken door steeds dagen door te strepen of te omcirkelen zolang je iets volhoudt. Zo krijgt je kalender een mooi doel: noteer je doel en aantal dagen van de week of maand dat je die actie wilt doen. Als je bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag traint, markeer deze dagen in de kalender. Als je klaar bent met een training, markeert het op de kalender. Houd je succesreeks ongebroken en je zult dopamine blijven aanmaken.

Thyrosine vergroten

Van de chemicaliën die deel uitmaken van dopamine is eiwit thyrosine het belangrijkste. In feite wordt thyrosine beschouwd als de bouwsteen van dopamine. Daarom is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt van dit eiwit. Er is een lange lijst met voedingsmiddelen die de thyrosine verhogen, waaronder: amandelen, avocado’s, bananen, rund, kip, vis, chocola, koffie, eieren, groene thee, melk, watermeloen, yoghurt.

Luister naar muziek

Luisteren naar muziek verhoogt dopaminegehaltes. Wetenschappers zeggen zelfs dat het luisteren naar muziek hetzelfde effect heeft als een appje ontvangen van die laatste leuke date.

Mediteer en doe ademsessies

Net als bij lichaamsbeweging, ontdekken we steeds meer voordelen van meditatie. Boeddhisten weten het al duizenden jaren: meditatie en volledig ademen zijn essentieel voor een gezonde geest. Mijn favoriete ademtechniek is transformational breath. Wil je het een keer uitproberen check dan de pagina introductie workshop Transformational Breath of bekijk de landelijke pagina. Ook blijken gebeden en zelfreflectie je dopamineniveaus te verhogen.

Neem supplementen

Hier wat tips voor als je tijd te kort komt. Gelukkig zijn er natuurlijke supplementen op de markt waarvan is aangetoond dat ze dopamine niveaus verhogen. Hier zijn er een paar:

Acetyl-l-tyrosine: een bouwblok van dopamine. Een gezonde dosis hiervan maakt het voor de hersenen makkelijker om dopamine te produceren.

Curcumine: een actief ingrediënt dat ook vaak voorkomt in kerriekruiden en kurkuma.

Ginkgo Biloba: een enorm populair wondersupplement waarvan ook wordt aangenomen dat het de dopaminegehaltes verhoogt en het langer in de hersenen laat circuleren.

L-theanine: verhoogt meerdere neurotransmitters in de hersenen, inclusief dopamine. Groene thee is hiervoor een geweldige bron.

Ontgiften

Hoe wonderlijk ons ​​lichaam ook is, we verzamelen toxines en bacteriën die slecht voor ons zijn. Endotoxinen zijn de soort die ervoor kan zorgen dat ons immuunsysteem uit balans raakt en het beperkt ook de productie van dopamine. Hier zijn een paar tips om je darm te helpen reinigen van endotoxines: eet gefermenteerd voedsel, krijg voldoende slaap en weersta de drang om te genieten van vette of zoete voedingsmiddelen.

Bron: power of positivity

Wil je meer weten over hoe je kan omgaan met relatieverslaving en codependentie?
Doe dan meer aan mijn GRATIS online workshop over Relatieverslaving en codependentie die je gewoon thuis vanaf je bank kunt volgen. En ken je iemand die hier een hoop aan kan hebben? Stuur het door!

Liever een live workshop kom dan naar de workshop 10 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie. Klik hier voor meer informatie. https://www.counsellingcenterchanges.nl/workshop-relatieverslaving/

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Nel
  Beantwoorden

  Prachtige stukken, vooral die over relatieverslaving. Zelf ben ik dat ook en sinds een week of 10 ben ik aan het doorzetten geen contact meer te hebben met mijn ex vriend. Een man met een enorme rugzak, een drugsverslaving en een persoonlijkheidsstoornis . 4 jaar alles uit de kast gehaald hem gelukkig te maken, in ruil voor 4 jaar loze beloftes bedrog en leugens. Ik sport en wandel en slaap veel en kom langzaam bij van 4 jaar totale uitputting en teleurstelling. Aanmelding bij psycholoog is in behandeling . Ondanks alles mis ik hem maar ik kan niet meer terug zolang HIJ geen hulp zoekt en niks verandert. Het is niet anders. Mooie artikelen Claudia , bedankt !

  • Claudia Krumme
   Beantwoorden

   Fijn dat je er iets aan hebt Nel. Heb je ook al eens een gratis onlinetarining relatieverslaving en codependentie van mij gevolgd? Misschien heb je daar ook wat aan. Inschrijven kan via deze link.

  • Sandra
   Beantwoorden

   Hey mijn Claudia? Liefs San

Leave a Comment