De dans van verlatingsangst en bindingsangst. En hoe je deze dynamiek beëindigt.

 In Codependentie, Relatieverslaving, Verslaving

Veel mensen hebben fijne liefdevolle relaties, heerlijk.… Maar wat nou als jij niet die hechte relatie hebt waar jij zo naar verlangt, omdat je steeds maar weer valt voor een partner die er niet volledig is voor jou? 

Een stabiele relatie ken je niet

Je merkt bijvoorbeeld dat jij wel door wilt groeien van de datingfase naar een serieuze relatie, maar je partner wil het graag casual houden. Of je wordt voortdurende heen en weer geslingerd in een knipperlichtrelatie, aan-uit-aan-uit-aan… met alle dramatiek van dien. Hoe dan ook: die stabiele en liefdevolle relatie, die heb jij eigenlijk nooit gekend. Als je jezelf hierin herkent, dan is het goed mogelijk dat je gevangen zit in de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst. Een dynamiek die diep in jezelf verankerd zit.

Bang om de liefde te verliezen

Op het eerste gezicht lijken verlatingsangst en bindingsangst twee totaal verschillende dingen. Bij verlatingsangst ben je bang dat je partner bij je weggaat en klamp je je van hieruit vast aan de ander. Heb je last van bindingsangst, dan vind je dat vaak allemaal maar een klef gedoe en ben je juist zeer gespitst op je vrijheid. Meer verschillend krijg je het niet! Maar kijk je dieper, dan zie je dat aan beide houdingen een en dezelfde angst ten grondslag ligt: de angst om de liefde aan te gaan, uit angst die liefde te verliezen.   

Twee kanten van een medaille

Verlatingsangst en bindingsangst zijn hiermee twee kanten van dezelfde medaille. Mensen met bindingsangst en mensen met verlatingsangst trekken elkaar als magneten omdat zij elkaar nodig hebben om een bepaalde afstand in de relatie in te bouwen. Bij de persoon met bindingsangst is dit zichtbaar aan de oppervlakte: hij of zij rent weg van de ander als het allemaal te intiem wordt. Zo ontstaat er een veilige tussenruimte waar ook de persoon met verlatingsangst bij gebaat is. Ook al is dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk.

Bescherming tegen de pijn van het verlies

Als je bindingsangstig bent weet je zeker dat je geen vastigheid wil en zo gedraag je je ook. Ben je verlatingsangstig, dan denk je dat je dat je wel een volledige en intieme relatie wil en dat je hier ook je best voor doet. Onder water echter, saboteer je jezelf, je kiest steeds weer voor een partner die niet of niet volledig beschikbaar is. Via dit onbewuste overlevingsmechanisme bescherm je jezelf tegen de pijn van het verlies van de liefde. Die liefde is er immers nooit echt geweest.

Eindeloze dans

Beide partners kunnen zo eindeloos om elkaar heen blijven dansen en deze dans kan verslavende vormen aannemen. Je raakt gewend aan de heftige emoties van het aantrekken en afstoten en kan op een gegeven moment niet meer zonder. En zo blijf je elkaar of vergelijkbare partners steeds weer opzoeken.

Een gewond innerlijk kind

Zowel aan bindingsangst als verlatingsangst ligt een verwond innerlijk kind ten grondslag. Het is je innerlijke kind dat van zich laat horen als jij een partner aantrekt die emotioneel niet beschikbaar is. Het is je innerlijke kind dat zich roert als je de benen neemt, omdat je partner te dichtbij kwam. Je innerlijke kind doet dit omdat jij zelf als kind niet de volledige liefde en bescherming hebt gekregen die je toen nodig had. Dit gebrek aan liefde werkt door tot in je volwassenheid en alleen door je er je bewust van te worden en te werken aan meer zelfliefde kun je dit patroon doorbreken. 

Ben jij klaar om meer zelfliefde te ervaren?

 

 Als jij klaar bent om je patronen rond verlatingsangst en bindingsangst te doorbreken, kom dan naar de workshop 10 fasen van herstel.

Hierin vertel ik je alles over deze dynamiek en deel ik ook mijn eigen ervaringen op het gebied van relatieverslaving. Voel je na afloop dat je aan de slag wilt met jouw relatiepatronen en wil je meer weten over hoe? vraag dan een gratis sessie aan

Schrijf je hier in voor de workshop 10 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie.

Ik ben heel benieuwd wat deze workshop voor jouw leven zal betekenen.

PS. Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar iemand waarvan je denkt dat zij of hij er iets aan heeft!

En gewoon delen mag uiteraard ook.

Recommended Posts
Comments
  • Annie
    Beantwoorden

    Kan ik nog een replay krijgen van je laatste webinar. Verlatingsangst en bindingsangst.

Leave a Comment