5 Redenen waarom je steeds weer destructieve relaties aantrekt

 In Relatieverslaving

Hoe kan het nou dat je steeds weer valt voor emotioneel niet beschikbare partners? Dat je terecht komt in destructieve relaties die uitmonden in drama of zelfs emotioneel of fysiek geweld? Als je je niet (op tijd) bewust bent van het feit dat je relatie ongezond is, zul je bij een volgende partner dezelfde patronen herhalen. Dit is jouw manier om te helen. Je zult dit net zo lang doen totdat je de lessen die in deze ervaring besloten liggen, hebt geleerd.

Hieronder vind je vijf redenen waarom jij blijft vallen voor emotioneel niet beschikbare partners

1. Je weet niet hoe een gezonde, liefdevolle relatie eruit ziet

Omdat je nooit het goede voorbeeld hebt gehad, weet je ook niet hoe mensen die liefdevol met elkaar verbonden zijn zich gedragen in een relatie. Misschien hadden je ouders wel een stormachtige relatie vol ruzie of praatten ze weinig met elkaar en herhaal je dit patroon nu omdat je niet beter weet.

2. Psychologisch misbruik is lastig te herkennen

Het begint klein en bouwt zich vaak over een periode van jaren. Hoe meer je ermee te maken hebt, hoe meer je psychische, mentale, emotionele en spirituele gezondheid erdoor verzwakt zal worden en hoe minder je je kunt verweren.  

3. Je neemt je eigen gevoelens niet serieus

Wanneer je als kind vaak te horen hebt gekregen dat je je niet zo aan moest stellen, of als je emoties stelselmatig werden genegeerd, dan twijfel je ook als volwassene aan je gevoelens. Als iemand niet aardig tegen je doet denk je daardoor snel dat het aan jou ligt en ben je snel geneigd excuses te verzinnen voor het gedrag van de ander. 

4. Je bent fysiek verslaafd

Door een destructieve relatie kom je terecht in een achtbaan van straffen en belonen.  Als je het goed doet volgens je partner doet hij of zij lief, als je iets verkeerd doet wordt hij of zijn extreem boos of koud. Hierdoor krijg je wanneer je gestraft wordt grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol. Dit betekent dat het lichaam door zijn eigen onrust heen gaat, met hoge niveaus van het stresshormoon cortisol, afgewisseld met pieken in je dopamineniveau (beloningsyteem). En dat is verslavend voor je brein.

5. De relatie voelt vertrouwd 

Op onbewust niveau herken je de trauma’s van je partner. Het kan zijn dat jij dezelfde trauma’s hebt of dat je vader of moeder eenzelfde trauma heeft. Het kan ook zijn dat deze persoon je in contact brengt met de onderdrukte gevoelens die je herinneren aan je jeugd. Door deze herkenning en herinnering voelt de relatie vertrouwt (schijnveilig), ondanks het feit dat hij ongezond en onveilig is. 

Herkende je een of meer van deze redenen?

Je bewust worden van deze redenen is de eerste stap op weg naar herstel en heling van relatieverslaving. Wil je hier meer van weten? Ik geef de aankomende week 3 keer het live Webinar Relatieverslaving en Codependentie.

Zondag 10 April om 13:00

Woensdag 13 April om 10:00

Zaterdag 16 April om 11:00

Ik deel ervaringen uit mijn eigen geschiedenis van relatieverslaving en codependentie. Ik leg uit wat de dynamiek is achter destructieve relaties en hoe je in 3 stappen kunt werken aan herstel en heling van deze hardnekkige thematiek.

Iets voor jou? Meld je dan hier aan voor 1 van deze dagen.

https://relatieverslaving.counsellingcenterchanges.nl/webinar-2022/

Liefs,

Claudia Krumme

Relatieverslaving en codependentie expert

Auteur van het boek van leed naar liefde

 

Recent Posts
Showing 7 comments
 • Jo Boets
  Beantwoorden

  Hoeveel kost de presentatie?
  En hoe lang duurt deze?
  Dit is een online presentatie?

 • Sylvia van vliet
  Beantwoorden

  Dinsdag 9 April om 20 uur

 • Sylvia
  Beantwoorden

  Ik kom inderdaad ook steeds in relaties terecht die niet voor mij zijn .

  Maar aan de andere kant merk ik dat ze onbewust situaties terug laten beleven die ik als kind heb meegemaakt en nu het eigenlijk aan het verwerken ben .

 • Carine
  Beantwoorden

  Dond 11 april 13 u graag

 • Elsa
  Beantwoorden

  Hoi claudia
  Ik zou graag zondag 14 april samen met mijn partner je webinar willen volgen.
  Wij zitten volgens mij echt in een destructieve relatie.
  Warme groet
  Elsa

  Elsa.vdgeld@icloud.com

  • Claudia Krumme
   Beantwoorden

   Hoi Elsa,

   Is het nog gelukt om samen met je partner naar het webinar te kijken?

   Liefs,
   Claudia

 • Ursula
  Beantwoorden

  Beste,
  Wanneer geef je weer zon webinar.
  Groetjes Ursula

Leave a Comment