Wat is valse hoop en hoe doorbreek je het?

 In Relatieverslaving

Valse hoop is een overlevingsstrategie die veel voorkomt in verslavende relaties. Iedere keer dat je zegt: Als ik…… dan….. Bijvoorbeeld:

Als ik harder genoeg mijn best doe dan gaat deze relatie wel werken.

Als we in therapie gaan dan moet het lukken

Als ik 10 kilo slanker ben dan worden we (ik) gelukkig.

Deze afweer laat je heel erg je best doen in de hoop dat je dan krijgt wat je zo nodig hebt. Je vertoont bijvoorbeeld please-gedrag: je best doen om mooi, aardig, lief, intelligent, interessant of wat dan ook te zijn in de ogen van iemand anders. Een ander typisch verschijnsel is dat je je grenzen niet aangeeft. Je gaat maar door, bijvoorbeeld in je werk of in je relaties, waardoor je uitgeput raakt. De kans op RSI- en Burn-out klachten liggen in dat geval voor de hand.

Ondanks alle tekenen dat je vast zit in een destructieve, ongezonde relatie blijf je hopen dat het op een dag anders wordt. Hier ligt valse hoop aan ten grondslag. Enerzijds wordt deze valse hoop extern veroorzaakt door de verschillende manipulatietechnieken die worden ingezet in de relatie. En anderzijds is de overlevingsstrategie ‘valse hoop’ aan het werk. Wanneer de valse hoop instort, krijg je te maken met de realiteit. De realiteit dat je partner een destructief persoon is en je niet kan geven wat je nodig hebt en verdient. De realiteit die eronder zit, is de realiteit dat je ouders, opvoeders of leraren, vriendjes en vriendinnetjes je niet hebben kunnen geven wat je nodig had. 

Hoe kom je los van Valse hoop?

1: Door de valse hoop te herkennen, de manipulatie en de werkelijkheid te doorzien.  

2: Door te stoppen je te gedragen vanuit de valse hoop. 

3: Door de gevoelens die je nu voelt door het stoppen met valse hoop te relateren aan de gevoelens uit je jeugd. 

4: Door je oude pijn uit je jeugd te doorvoelen. 

4: Door jezelf te geven wat je nodig hebt, zowel het meisje van toen als de vrouw in het hier en nu die reageert vanuit haar kind bewustzijn.

 

 NB: Dit is mijn manier om los te komen van Valse Hoop en niet die van Ingeborg Bosch. 

Meer weten over relatieverslaving en codependentie? Lees dan het boek van leed naar liefde. Nu verkrijgbaar.

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Peppi
  Beantwoorden

  Dag Claudia, raak even in de war van jouw opmerking: “NB: Dit is mijn manier om los te komen van Valse Hoop en niet die van Ingeborg Bosch”.
  Lezen we beiden iets anders bij Ingeborg of wijst deze opmerking mij juist op een blinde vlek in mij. Dus je zou me helpen als je antwoord kunt geven op de vraag: wat is het verschil volgens jou met wat JIJ schrijft en de manier (volgens jou) die Ingeborg aangeeft.

  • Claudia Krumme
   Beantwoorden

   Beste Peppi,

   Helaas zie ik je reactie nu pas dus vandaar een wat late reactie. De 4e stap uit dit artikel is een stap die Inge Borch niet noemt omdat zij geen voorstander is van innerlijk kind werk. Het ontmantelen van de overlevings strategieën in de PRI stopt bij het doorvoelen van de oude pijn. Zelf heb ik goede ervaringen met PRI maar ik ontdekte ook dat juist de toevoeging van het innerlijk kindwerk, de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen wensen, behoeften en gevoelens voor mij de missing link was voor daadwerkelijke heling. Meer over mijn 5 stappenmethode kun je lezen in het boek van leed naar liefde. Zie de lin k hieronder.

   https://www.challenge-counsellingcenterchanges.nl/

   Groetjes,
   Claudia Krumme

Leave a Comment