Weet jij wat de eerste fase van het doorbreken van relatieverslaving is?

 In Relatieverslaving

Vrijdag 23 oktober is het weer zover. Dan bespreek ik de 15 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie tijdens de live workshop.
Vind je het niet fijn om er live bij aanwezig te zijn in verband met de nieuwe corona maatregelen dan kun je er ook voor kiezen om alleen de livestream te volgen dus hoe dan ook, de workshop zal net zo krachtig zijn als altijd.

Er zijn 15 fasen die je doorloopt wanneer je afscheid wilt nemen van ongezonde relaties en relaties wilt aantrekken die vreugde en liefde brengen. Het is goed om je te realiseren dat de eerste fase net zo goed de laatste fase kan zijn. Ze hoeven niet in een bepaalde volgorde plaats te vinden, maar worden door elkaar heen bewandeld. De één zal beginnen met afscheid nemen van een verslavende relatie, omdat dat op die manier gebeurt, omdat een relatie overgaat. Bij een ander zal dat de laatste fase zijn en het resultaat van de eerder genomen stappen. Dat is niet zo relevant. Tenzij jij of je kinderen in gevaar verkeren, is het van belang te starten met de eerste stap.

Fase 1: Afscheid nemen van relaties en relatiepatronen die pijn doen en omarmen van gezonde relaties en relatiepatronen.

Of je dit nu aan het begin of aan het einde doet, dat maakt niet uit, maar je gaat als je het proces van heling en herstel doorloopt hoe dan ook afscheid nemen van relaties die meer leed dan liefde brengen. Als je gaat handelen vanuit je volwassen autonome zelf en voor je innerlijke kind gaat zorgen, zal je niet meer accepteren dat iemand op een respectloze manier met jou omgaat. Dat is simpelweg onmogelijk. Als de volwassene in jou aan het roer komt en aan het roer blijft, zal je emotioneel onbeschikbare partners en verslavende relaties niet meer toelaten in je leven. Die aantrekkingskracht kan nog wel enige tijd blijven, maar het is belangrijk om je te realiseren dat wanneer dit gebeurt deze aantrekkingskracht altijd voortkomt vanuit het beschadigde kindsdeel en dus niet vanuit je volwassen zelf.

Als je niet meer accepteert dat iemand op een manier met je omgaat die pijn doet, gaat het op een gegeven moment heel snel. Je neemt afscheid van die persoon, je blijft een tijdje alleen of je gaat opnieuw daten en zal er heel snel achter komen of die persoon voor jou geschikt is of niet. Of iemand jou op een fijne manier behandelt of niet, of iemand emotioneel beschikbaar is of niet. Je zal zien dat je dit al na een paar dates herkent. Een valkuil kan zijn om te snel met iemand naar bed te gaan, omdat er dan oxytocine door het brein wordt afgegeven. Dit hormoon versterkt de verbinding, maar ook de binding tussen jou en de ander, waardoor je beoordelingsvermogen vertroebelt en het moeilijk wordt om de realiteit te blijven zien zoals die is. uiteindelijk ga je relaties waar je blij van wordt omarmen, dat is een logisch gevolg van in contact staan en de regie geven aan het volwassen autonome zelf. Dan kies je niet meer voor binding en relaties die gebaseerd zijn op angst voor verlating of verbinding, maar voor relaties gebaseerd op vertrouwen en veiligheid, die horen bij ware verbinding. Je gaat van ‘binding’ naar het maken van ‘verbinding’. het is goed om die begrippen uit elkaar te houden. Binding betekent iemand aan je binden of gebonden zijn aan iemand anders. Dat voelt heel anders dan in verbinding zijn. Zowel met jezelf als met de ander. Binding ontstaat vanuit een strategie, vanuit een onecht zelf, niet vanuit het ware zelf. Niet vanuit liefde, zachtheid en kwetsbaarheid, maar meer vanuit angst, symbiose, versmelting en verstrengeling. het voelt onvrij. Terwijl verbinding wel vrij voelt; daarin ben je kwetsbaar, puur en zuiver. het komt vanuit wie je in essentie bent.

Relaties vanuit binding zijn relaties waarin je niet geheel jezelf kunt zijn, waarin je altijd op je tenen loopt of jezelf anders voor moet doen dan wie je daadwerkelijk bent. Je ervaart gevoelens van onvrede en onrust, en je bent niet helemaal op je gemak. Het kan ook zijn dat iemand aanvoelt als jouw rots in de branding, als jouw redder of dat je zelf de redder bent voor een ander. Een gedeelde overtuiging, zoals geloof, kan jullie ook aan elkaar binden. Of je overtuiging maakt deel uit van een perfect plaatje dat je voor je hebt. Dan ben je misschien met iemand vanuit een overtuiging, bijvoorbeeld een geloofsovertuiging. ook dan ben je bij elkaar vanuit een binding in plaats van een verbinding. Of je bent bij iemand vanuit een perfect plaatje, omdat je denkt dat het zo zou moeten. Die persoon is bij mij vanwege mijn financiële status, intelligentieniveau, aanzien of geloofsovertuiging.

Wil je graag weten wat de overige 14 fases zijn? Dan zijn er 2 opties:

Je schrijft je heel snel in voor de drie uur durende online workshop vrijdag 8 Mei en ontvangt als naslagwerk de livestream van de workshop

Of

Je bestelt het boek van leed naar liefde

De masterclass 15 fasen van herstel op video

Kies wat voor jou op dit moment het meest passend voelt.

Liefs,

Claudia Krumme

Relatieverslaving en Codependentie expert

Recent Posts
Comments
 • Anouk Deckers
  Beantwoorden

  Ha Claudia, als ik druk op 15 fases op video gebeurt er niks.
  Mijn vraag is op video of bedoel je via de mobiel /computer
  Ik heb nl geen video recorder.
  Lezen lukt mij niet dus zou fijn zijn als het filmpjes zijn.
  Maar gaat het ook over net de relatie uit hebben en daar inzicht in te krijgen. Groet

Leave a Comment

ccc-meditatie-challenge