Geen geld, geen tijd en werkt therapie wel?

 In Relatieverslaving

Regelmatig spreek ik mensen die graag afscheid willen nemen van ongezonde relaties en willen leren om gezonde relaties aan te trekken. Toch nog twijfelen zij vaak om een counselling-, coaching- of therapietraject aan te gaan. Hun twijfel gaat dan eigenlijk altijd over een van deze vijf onderwerpen: ze hebben niet genoeg geld, ze hebben niet genoeg tijd, ze zijn bang dat therapie niet werkt, ze zijn bang om te voelen, of ze denken dat ze er zelf wel uit komen. Zijn deze twijfels herkenbaar voor jou? Hieronder ga ik er dieper op in, zodat je ze misschien in een ander licht gaat zien.  

Veel mensen lopen rond met het gevoel dat ze niet genoeg geld hebben voor therapie, of niet genoeg tijd. Hierbij is het goed te onderzoeken of dit echt zo is, of dat er iets anders speelt dat zich nu manifesteert als de gedachte ‘geen geld’ of ‘geen tijd’.

Investering

Het volgen van therapie is een investering in jezelf: je krijgt er kennis, inzicht en vaardigheden door die jou helpen om daadwerkelijk veranderingen in je binnen- en buitenwereld aan te brengen. Therapie vergt ook een financiële investering plus een investering van je tijd en energie. Ik begrijp heel goed dat het lastig kan zijn om zo’n bedrag bij elkaar te krijgen en het therapietraject vervolgens in te plannen in je overvolle agenda.

Toch kan het goed zijn te onderzoeken waar de schoen nu precies wringt. Is jouw herstel op dit moment echt je eerste prioriteit? Ben je werkelijk 100% gemotiveerd om jouw verslavingspatronen te doorbreken? Of houdt iets je nog tegen en heeft dit iets zich in jouw hoofd genesteld als de gedachte ‘ik heb niet genoeg geld’ en ‘ik heb niet genoeg tijd’?

Angst dat therapie niet werkt

Therapie werkt, dat heb ik tot mijn grote vreugde al bij vele cliënten mogen aanschouwen. Maar… daar voeg ik meteen ook dit aan toe: therapie werkt pas als jij eraan werkt! Een traject bij Counselling Center Changes bestaat niet alleen uit de groepsdagen, individuele sessies, of de wekelijkse online les, het gaat er vooral om wat jij tussen deze momenten door zelf doet. Je kunt onze contactmomenten zien als de opmaat naar het innerlijke werk dat jij gaat doen om te komen tot herstel.

Om dit innerlijke werkt te kunnen doen, krijg je verschillende tools aangereikt. En zodra jij die gaat toepassen en integreren in je leven, gaat de therapie werken voor jou. Kortom: therapie is niet iets wat je krijgt, het is iets wat je doet. En het resultaat ervan valt of staat met de inspanning en toewijding waarmee jij te werk gaat in jouw proces.

Angst om te voelen

Als ik je als onderdeel van onze sessies vraag om je bewust te worden van je angst, woede of verdriet en die te voelen, dan bedoel ik daarmee niet dat je je trauma gaat herbeleven. Wat ik wel bedoel is dat je vanuit je volwassen bewustzijn je kindpijn waarneemt en er doorheen ademt. Op die manier doorvoel je de oude pijn die je mogelijk door middel van verschillende overlevingsstrategieën lang onderdrukt hebt. Deze pijn kan je zeker nog raken, maar hij haalt je niet onderuit. Hij ruimt juist op en je maakt zo plaats voor vreugde en liefde.

Wij krijgen als mens nooit meer pijn dan we aankunnen en daarbij: elk gevoel heeft een begin, een midden en een einde. Het is de kunst deze golven niet uit de weg te gaan, maar erop te leren surfen. Het enige wat je hierbij hoeft te doen is observeren hoe de golf verloopt. Het is de essentie van de weg naar heling en herstel. Lees ook mijn blog over gevoelsurfen.

Ik kom er zelf wel uit

Als je je bewust bent geworden van je ongezonde relatiepatronen, dan heb je je eerste stap naar heling gezet. En het is een heel belangrijke stap, want alleen de dingen waar je je bewust van bent kun je ook veranderen. Een valkuil waar je nu in kunt trappen is te denken dat je er voor de rest van je proces van heling ook zelf wel uit zal komen. Helaas is het niet zo simpel als het lijkt.

Als volgende stap wil je waarschijnlijk gaan werken aan je relatiestijl, maar hierbij loop je al gauw tegen je eigen beperkingen op. Jouw overlevingsstrategieën staan je namelijk in de weg, zoals zij dat al jaren doen. En dat is, naast je eerdere onbewust zijn, nou precies de kern van je probleem!

Een counsellor, coach of therapeut is dan van onschatbare waarde. Hij of zij zal je steeds verder bewust maken van je strategieën en blinde vlekken. Je ontdekt ook de goed verborgen pijnpunten die bij jou nog om heling vragen en ontwikkelt uiteindelijk een echt stevige basis om het volwassen autonome deel in jou de regie te geven bij de keuzes die je maakt  in je leven waardoor je niet meer in je oude patronen zal terugvallen.

Klaar met twijfelen?

Neem dan contact met me op:)

 

Recent Posts

Leave a Comment