Emotionele verwaarlozing: het onzichtbare probleem

 In Relatieverslaving

Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat je steeds weer relaties aantrekt die je niet gelukkig maken? Denk jij dan bij jezelf: ik heb toch een goede jeugd gehad? Hoe kan het dan dat ik in mijn relaties steeds weer opnieuw in zoveel pijn en verdriet terecht kom? Je bent niet de enige! Veel van mijn klanten weten wat hier de reden van is. Zij hebben een verleden met veel trauma en nare herinneringen. Verslaafde of narcistische vaders of moeders. Toch zijn er ook veel mensen die zich oprecht afvragen hoe zij in het patroon van relatieverslaving en codependentie  terecht zijn gekomen. In hun jeugd lijkt er niets traumatisch aan de hand te zijn geweest. Er was niemand verslaafd, er werd niet geslagen en er was genoeg geld.

Ook al leek alles op het eerste gezicht in orde, toch is het mogelijk dat je op emotioneel gebied veel tekort bent gekomen in je jeugd. En dat is, ook achteraf, vaak moeilijk te herkennen omdat het vooral gaat om dingen die niet werden gedaan. Je ouders hadden niet de vaardigheden om de gevoelens die je als kind had, op te merken en er adequaat op te reageren. Je hebt als kind zo te weinig liefde, aandacht en erkenning gekregen.

Vele vormen

Emotionele verwaarlozing kan vele vormen aannemen. Onrealistische hoge verwachtingen bijvoorbeeld, of het niet luisteren naar en erkennen van je emotionele ervaringen als kind, waardoor je uiteindelijk aan jezelf gaat twijfelen. Als je ouders emotioneel niet waren afgestemd op jou, is jou als kind niet voldoende een spiegel voorgehouden. Er werd te weinig positieve reflectie met je gedeeld en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld is daarmee een grote uitdaging geworden.

Vaak subtiel

Wat je hebt gemist, zit hem vaak in subtiele nuances waardoor je heel lang kunt denken dat je een goede jeugd hebt gehad. Je ziet bij anderen haarscherp wat een moeilijke jeugd kan aanrichten en bent blij dat jij ‘tenminste geen rotjeugd hebt gehad’. Je vind je ouders geweldig, je zet ze op een voetstuk, terwijl je van jezelf een beeld hebt dat je een moeilijk moeilijk kind was. Jij was nou eenmaal driftig/angstig/ongehoorzaam/vul maar in… Dat jij bepaald gedrag, destijds en nu, vertoont doordat je ouders je op emotioneel gebied (onbewust) tekort hebben gedaan, komt niet in je op.

Iets lijkt niet te kloppen…

Heb je wel eens het gevoel dat je meer aan het overleven dan leven bent? Of dat je je leven niet echt beleeft, maar meer een buitenstaander dan een deelnemer bent? Lijk je aan de buitenkant succesvol, maar voel je je van binnen eenzaam en niet verbonden? Misschien loopt alles in je leven en op je werk op rolletjes, maar voel je je toch niet gelukkig.

… en je geeft jezelf de schuld

Als je deze dingen opmerkt zul je de oorzaak niet zoeken bij de je ouders of je jeugd. De schuld zoek je bij jezelf. Je hebt het gevoel dat er iets mis is met jou, dat jij een slecht persoon bent en zo ontwikkel je schuld en schaamtegevoelens. Je geeft jezelf er de schuld van dat je niet gelukkiger bent. En misschien probeer jij deze gevoelens te verdoven door te veel te eten, te veel te drinken of door het aangaan van destructieve relaties.

Hoe herken je emotionele verwaarlozing?

Herken jij onderstaande dingen in je volwassen leven, dan is het goed mogelijk dat je als kind emotioneel verwaarloosd bent:

 • Je voelt je leeg
  Dat kan een leeg gevoel in je buik, borst of keel zijn, of juist een gevoelloosheid.
 • Je bent extreem bang om afhankelijk te zijn
  Je doet er alles aan om geen hulp, ondersteuning of zorg van anderen nodig te hebben.
 • Je hebt geen goed beeld van wie je bent
  Je weet niet waar je van houdt, wat je wilt en waar je goed in bent.
 • Je hebt geen compassie voor jezelf, maar wel voor anderen
  Je bent vele malen harder voor jezelf dan je ooit zou zijn voor een vriend of vriendin.
 • Je hebt gevoelens van schuld en schaamte
  Daarbij schaam je je voor dingen waar de meeste mensen zich niet voor schamen.
 • Je hebt het gevoel dat er iets mis is met je
  Je hebt gedachten als: ‘Het ligt aan mij’, ‘Ik ben geen leuk persoon’ en ‘Ik ben anders dan anderen’.
 • Je kunt je emoties lastig voelen, herkennen, of uitdrukken
  Als je van streek bent weet je bijvoorbeeld niet wat je moet zeggen, of je ontploft ineens van woede.
 • Je bent bezig met overleven in plaats van leven, geen drama en gedoe meer
 • Je bent meer bezig met de behoeften en wensen van een ander dan die van jezelf, je stopt met pleasen en kiest voor jezelf

Emotionele verwaarlozing helen

Het goede nieuws is: je kunt emotionele verwaarlozing helen. Je kunt opnieuw leren voelen. Je kunt gaan inzien dat je gevoelens en emoties er wel degelijk toe doen. Je kunt je gevoelen serieus leren nemen en voortaan gebruiken als leidraad. Je kunt leren om contact te maken met jouw behoeften en wensen en hieraan tegemoet komen. Op die manier blijf je trouw aan jezelf en leid je uiteindelijk een vreugdevol en liefdevol leven dat bij je past.

Wil je dit kies dan een van de volgende mogelijkheden die bij je past.

Kom 20 December naar de workshop 15 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie

Liever thuis online aan de slag met het doorbreken van trauma binding verlatingsangst en of bindingsangst? Kijk dan of het het laagdrempelige winterpakket je aanspreekt.

Ga mee op Retraite naar Tenerife (vroegboekkorting geldt tot 31 december maar nog maar 2 plekjes vrij)

PS: heb je nog budget uit je aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen dat je nog niet besteed hebt maar wel graag zou willen inzetten? Neem dan contact met me op dan kijken we samen hoe ik jou de ondersteuning kan bieden die je wenst. Hier vind je de nieuwe zorgwijzer voor 2020 waarin je alle zorgverzekeraars vindt die mij als counselor vergoeden. Ik heb een registratie zowel bij de ABVC als de RBCZ. Je kunt tot 1 januari je verzekering aanpassen.

Liefs,

Claudia

Recent Posts
Comments
 • Natalie
  Beantwoorden

  Ik verneem graag hoe dat geleerd kan worden:opnieuw leren voelen.

Leave a Comment