Hoe kun je een relatie beëindigen zonder schuldgevoel?
Schuldgevoel houdt veel mensen vast in disfunctionele, verslavende relaties. Dit doen ze vanwege de zogenaamde codependentie trance: vanuit automatisch pilootgedrag maak je andermans behoeften en wensen belangrijker dan die van jezelf.
Veel mensen hopen of verwachten dat relaties voor altijd zullen duren. Ze houden vast aan familiebanden, tweelingziel relaties en jarenlange vriendschappen die hun beste tijd allang hebben gehad.
Sommige relaties hoeven maar even te duren. Ze geven ons een leerervaring en wanneer we geleerd hebben wat we moesten leren is het tijd om los te laten.
Wanneer is het tijd om een relatie te beëindigen?
Vrienden, partners en familie zouden positieve eigenschappen zoals liefde, steun, plezier, plezier en empathie in je leven moeten brengen, in ieder geval meestal. Ja, conflict maakt deel uit van elke relatie en een incidenteel meningsverschil betekent niet dat je relatie gedoemd is om te mislukken. Wanneer meningsverschillen en gekwetste gevoelens openlijk en respectvol worden besproken, kunnen ze relaties zelfs versterken.
Dus, hoe weet je wanneer een relatie de grens heeft overschreden van gezond naar ongezond. Hier zijn een paar aanwijzingen dat een relatie schadelijker is dan gezond.
Tekenen van een ongezonde relatie:
- Je hebt terugkerende discussies die nooit worden opgelost.
- Tijd met hen doorbrengen voelt eerder als een verplichting dan als een plezier.
- Je hebt het gevoel dat je bij hen niet jezelf kunt zijn.
- Ze zijn niet oprecht geïnteresseerd in jou, je leven, je doelen, je interesses, etc.
- Ze respecteren je grenzen niet.
- Ze gebruiken schuldgevoel om te proberen van je te krijgen wat ze willen.
- Ze nemen meer dan ze geven. Ze ondersteunen je niet en willen je niet helpen.
- Je loopt op je tenen, bang om ze van streek te maken of teleur te stellen
- Ze zijn veeleisend, gemeen, hard, kritisch of roddelen over je (zelfs nadat je ze hebt gevraagd ermee te stoppen en uitgelegd hebt hoe kwetsend hun gedrag is)
- Ze hebben je op een belangrijke manier verraden of gekwetst en hebben geen excuses aangeboden, geen verantwoordelijkheid genomen of veranderd.
- Het voelt alsof je uit elkaar bent gegroeid. Je hebt niet veel meer gemeen in termen van interesses of waarden.
- Het beëindigen van een relatie is een grote beslissing. Het is pijnlijk om te erkennen dat een relatie niet kan worden gered en dat je leven vrediger zou zijn zonder deze persoon erin.
Je kunt de volgende vragen gebruiken om erachter te komen of het tijd is om een relatie te beëindigen (of zelf een pauze te nemen of afstand te nemen).
Je relatie beoordelen:
- Kijk ik ernaar uit om ze te zien of met ze te praten?
- Heb ik plezier als we samenkomen?
- Welke positieve dingen voegt deze relatie toe aan mijn leven?
- Voel ik me gerespecteerd en gewaardeerd door hen?
- Kan ik erop rekenen dat ze er voor mij zijn?
- Brengt tijd met hen doorbrengen het beste in mij naar boven
- Is er een wederzijds geven en nemen in deze relatie of heb ik het gevoel dat ik al het geven doe?
- Heb ik mijn zorgen geuit? Wat heb ik gedaan om te proberen onze relatie te verbeteren? Is het mogelijk dat de relatie wordt voortgezet?
- Hoe lang voel ik me al zo?
- Hoe zou mijn leven eruitzien als ik minder contact met hem of haar had?
Rode vlaggen voor relaties:
Als iemand schuldgevoelens inzet om je te manipuleren om te doen wat ze willen of om in een relatie met hem te blijven, is dat een teken van een disfunctionele relatie.
Schuldgevoel is een krachtige emotie en kan ervoor zorgen dat we terughoudend zijn om een relatie te beëindigen, zelfs als deze vrij ongezond is. Om schuldgevoelens te overwinnen, mag je gaan inzien dat het beëindigen van een relatie geen mislukking is of een teken van jouw tekortkomingen. Er is niets mis mee om een relatie te beëindigen wanneer deze geen toegevoegde waarde meer heeft.
Geef jezelf toestemming om te doen wat goed voor jou is. Een relatie beëindigen betekent niet dat je een slecht persoon bent maar dat je verantwoordelijkheid draagt en neemt voor je eigen levensgeluk. Het is jouw verantwoordelijkheid om te doen wat goed voor jou is en om jezelf fysiek maar ook emotioneel veilig en gezond te houden.
Natuurlijk hebben andere mensen soms tegenstrijdige behoeften en wensen. Het is echter niet eerlijk of gezond om deze behoeften en wensen belangrijker te maken dan die van jou. Als een relatie niet bevredigend of veilig is, moet je voor jezelf kiezen want als je jezelf niet waardeert, zullen anderen jou ook niet waarderen.
We voelen ons schuldig als we denken dat we iets verkeerd hebben gedaan. En als je veel waarde hecht aan de mening van andere mensen en je wilt anderen niet teleurstellen of overstuur maken, dan voel je je extra snel schuldig. Maar als je er zeker van bent dat het beëindigen van een relatie (tijdelijk of permanent) goed is voor jouw emotionele gezondheid, voel je je niet schuldig. Het kan nog steeds pijnlijk zijn, want het is een verlies dat je zult moeten verwerken. Maar verdriet is anders dan schuldgevoel, dat, zoals ik al zei, gebaseerd is op de overtuiging dat je iets verkeerd, gemeens of egoïstisch doet.
Schuldgevoel wordt vaak aangewakkerd doordat andere mensen je vertellen dat je iets verkeerd doet. Ze kunnen je vertellen dat je een vreselijk persoon bent als je de relatie stopt, of ze kunnen subtieler zijn en opmerkingen maken over hoe vreselijk het is als andere mensen dit doen.
Zorg voor jezelf en kies voor jezelf
Het beëindigen van een relatie is emotioneel belastend. Het is moeilijk om toe te geven dat dit is wat je moet doen, en het is moeilijk om grenzen te stellen naar mensen die jouw grenzen niet respecteren. Je rouwt ook om het verlies van een partner, vriend of familielid. En zelfs als deze relatie beledigend, kwetsend of onbevredigend is geweest, is het normaal om je verdrietig te voelen en moeite te hebben om de band die je hebt te verbreken. Zorg ervoor dat je extra goed voor jezelf zorgt, zodat je kunt herstellen van het verlies van deze relatie.