Schuldgevoelens en schaamte

 In Relatieverslaving

Deze week deel ik weer eens een podcast met je. Dit keer over schaamte en schuldgevoelens. Schaamte en schuldgevoelens zijn helaas onlosmakelijk verbonden met de thematiek relatieverslaving en codependentie en dus heel belangrijk om aandacht aan te besteden.

WAT ZIJN SCHAAMTE EN SCHULDGEVOELENS EN WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE TWEE?

Schuld gaat over iets wat jij verkeerd hebt gedaan en schaamte gaat over jou als een verkeerd of slecht persoon. Je hebt het idee dat er iets, of soms niets goed is aan jou. Je wijst jezelf af. Je voelt je slecht en fundamenteel tekortschieten. De schaamte gevoelens zorgen voor een gevoel van verlamming of bevriezing. Deze verlamming of bevriezing dient als bescherming om deze gevoelens niet te hoeven voelen.

Het is natuurlijk om je te beschermen en te verdedigen tegen schaamte gevoelens. We dragen daarom vaak maskers en zetten gedrag in om deze gevoelens te verbergen. De schaamte wordt op deze manier verborgen gehouden en krijgt geen kans om te helen. Schaamte weerhoudt je om gelukkig te zijn.

HOE KUN JE SCHAAMTE GEVOELENS HERKENNEN?

Je kunt schaamte gevoelens herkennen in je gedrag, in je lichaam of aan je emoties. Uiteraard is dit een opsomming van vele mogelijkheden die je niet allemaal hoeft te herkennen om last te hebben van schaamte gevoelens.

EMOTIONEEL: je beschaamd voelen, zelfafwijzing, tekortschieten, je voelt je gebrekkig in ieder opzicht, niet goed genoeg, minderwaardig, ontoereikend, lelijk, verrot vanaf je kern, te kritisch ten aanzien van alles wat je denkt en doet, pijn, verlamd, eenzaam van binnen zelfs wanneer je met vrienden bent. Bang om jezelf echt te laten zien, lijdend aan gezichtsverlies, depressief, somber, verdrietig.

LICHAMELIJK: blozen, ingekrompen, jezelf willen verstoppen, jezelf heel klein voelen, willen opkrullen en doodgaan, zowel lichamelijk als emotioneel contact vermijdend, bang zijn, angstig, geïsoleerd willen zijn, willen wegrennen, depressief, niet in staat zijn om oogcontact te behouden,

GEDRAG: ontwijken, opgaan in gedragingen die schaamte verbergen zoals agressie, middelen gebruik, jezelf groter voordoen, ontkenning, minachting jegens anderen, oordelend jegens anderen, people pleasen, grapjes maken, dwangmatig anderen helpen, zorgen etc.

 

SCHAAMTE IS DE BASIS VAN VEEL VERSLAVINGEN EN ANDER DWANGMATIG GEDRAG

Iedereen die lijdt aan verslaving of ander dwangmatig gedrag, relatieverslaving, codependentie heeft te maken met (on)bewuste onderliggende schaamte gevoelens.

Zo zie je hoe belangrijk het is om deze pijnlijke en destructieve blokkades naar de oppervlakte te brengen zodat je deze gevoelens kunt helen en een fijne relatie met jezelf en anderen kunt aangaan.

HOE ONTSTAAT SCHAAMTE?

Nooit door je eigen schuld! Maar wanneer:

  • ouders of verzorgers geen tijd voor je hebben als kind. Jou als kind de boodschap geven dat je niet belangrijk voor hen bent;
  • je behoeftes en gevoelens tegengesproken worden of genegeerd zijn;
  • verteld worden dat je een dwaas of dom bent. Voor schut gezet of belachelijk gemaakt bent vooral in het bijzijn van anderen.
  • afgewezen bent geweest. Geïsoleerd bent geweest, of weggestuurd bent geweest;
  • je enige vorm van lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling hebt ervaren;
  • je ontmoedigt bent, of iemand je verteld dat je een teleurstelling bent;
  • wanneer je door anderen je te kritisch naar jezelf bent gaan voelen
  • wanneer je gepest bent geweest als kind terwijl je te jong was om het te snappen;
  • als je verteld heb gekregen: “je zou je moeten schamen” “ga je schamen!;
  • door angst voor erge straf. Wanneer je werd beschuldigd.

Het meest belangrijke voor kinderen om te voelen wanneer zij opgroeien is dat zij echt gewenst zijn en geheel geaccepteerd worden voor wie ze zijn, als apart persoon in hun eigen recht. De relatie met een ouder dient oprecht en eerlijk te zijn, niet de soort waar de ouder of volwassenen telkens meer hoopt of verwacht van het kind terwijl dit niet realistisch is. Ieder kind (maar ook iedere volwassene) heeft het recht om perfect imperfect te zijn!

Veel ouders dragen zelf veel schaamte gevoelens met zich mee waardoor deze patronen zich herhalen en door worden gegeven.

Wil jij dit patroon doorbreken en door je schuld en schaamte gevoelens heen werken neem dan contact met ons op. We bieden verschillende therapieën en zelfhelende methoden aan die je kunnen helpen jezelf te helen en de meest vreugdevolle, liefdevolste versie van jezelf te zijn.

Klik op de afbeelding en luister de podcast.


Podcast

Verder deel ik deze week graag de laatste CCC ontwikkelingen met je die mogelijk heel interessant voor je zijn. Kijk en voel of het iets voor je is.

1) NIEUW De opleiding van leed naar liefde: voor coaches en therapeuten die willen leren om innerlijk kind werk en persoonlijkheidsdelenwerk als ervaringsdeskundig professional in te kunnen zetten. Lees je op deze pagina in over deze opleiding die begin oktober van start zal gaan.

2) Winterretreat op Ibiza 3-9 januari 2021: voor iedereen die het nieuwe jaar samen met ons wilt inluiden. Ook in de winter is Ibiza prachtig en kun je je herstel proces een zelfliefde boost geven.

Ervaring van een dame die afgelopen juli mee is geweest.

Ik was vooraf vrij sceptisch en erg in de rationele ik stand. En ik kom echt terug op mijn terughoudendheid. Voor mij is het een enorme switch geweest. De retreat heeft mij een reuze sprong in mijn proces gegeven. Het kost allemaal veel emoties en energie maar ik heb er nu echt vertrouwen in dat dit hele proces levens veranderend voor mij zal zijn.

3) Zomerpakket: doorbreek je relatieverslaving en codependentie 10 uur aan video en 8 meditaties. Al meer dan 60 keer verkocht. Vandaag is je laatste kans om dit pakket aan te schaffen. Morgen loopt dit aanbod af en zal hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkomen.

Zorg goed voor jezelf en tot volgende week.

Recent Posts

Leave a Comment