Maak jij al gebruik van de van leed naar liefde 5 stappenmethode?

 In Relatieverslaving

Deze week deel ik een eerdere podcast met je namelijk: de van leed naar liefde, 5 stappen methode (één van de belangrijkste methoden wanneer je los wilt komen van codependent gedrag).

Er zijn verschillende methoden om te werken met en te zorgen voor je innerlijk kind. Een van die methoden is de 5-stappenmethode, waarmee je in 5 stappen je verslavende relatie-patronen gaat doorbreken. Hierbij ga je je overlevingsstrategie ontmantelen en vanuit het volwassen autonome zelf je innerlijk kind geven wat het nodig heeft. Je stelt jezelf vragen en maakt contact met je onderliggende gevoelens, en hierdoor als vanzelf met het innerlijk kind en zijn of haar pijn. In dit proces ontkoppel je de pijn van het hier en nu en verbind je deze aan de pijn die je in het verleden hebt gevoeld. Doordat je vanuit het volwassen autonome deel in jou contact maakt met die ervaringen die ervoor zorgen dat je terugvalt in het aanpassen, pleasen, controlegedrag, verantwoordelijkheden overnemen of overmatig zorgen voor een ander (codependent gedrag), kan je anders gaan kijken naar de situatie in het hier en nu. Zo krijg je de kans om op een andere manier, een liefdevollere manier, te reageren. Vaak zijn aan pijnlijke ervaringen in je jeugd belemmerende overtuigingen gekoppeld, zoals:

“Ik kan het niet”, “Ik ben niet oké” of “Ik doe er niet toe”.

Door contact te maken met wat er is gebeurd in je kindertijd kun je je ervan bewust worden dat je oude overtuigingen en gevoelens die je met je meedraagt, ervoor zorgen dat je je als volwassene vanuit deze oude overtuigingen en gevoelens gedraagt. Vanuit je volwassen bewustzijn kun je deze patronen en gevoelens vervolgens herkennen, doorvoelen en loslaten, zodat je vanuit liefde voor jezelf in een relatie met een ander kunt zijn, zonder jezelf te verliezen. Het is niet de bedoeling dat je in het verleden blijft hangen, maar juist dat je met je volwassen lichaam je kindgevoelens alsnog doorvoelt, integreert en loslaat.

Deze gevoelens heb je als kind onderdrukt omdat ze te pijnlijk waren. Nu ben je volwassen en kun je het aan. We hoeven ze niet op te zoeken door in het verleden te duiken, maar wanneer deze gevoelens zich toch al aandienen in het hier en nu, dan is het een gemiste kans als je er niets mee doet.


Podcast

Ben je meer een lezer dan een luisteraar? Lees dan het boek van leed naar liefde. De 5 stappenmethode wordt hier uitgebreid besproken.

Zoals met alles oefening baart kunst. Ga zoveel mogelijk met de 5 stappenmethode aan de slag zodat het volwassen autonome deel in jou steeds meer aan het roer komt te staan. Wanneer je merkt dat het lastig is om zelfstandig je onderliggende wonden te doorvoelen maak dan een afspraak voor een individuele sessie met één van de CCC therapeuten. Het is heel normaal dat het alleen een stuk moeilijker is om een overlevingsstrategie te ontmantelen. Je strategieën zijn zeer hardnekkig waardoor het kan voelen alsof je vastzit zit in bepaald gedrag, een gedachte of een gevoel. We ondersteunen je graag bij het loskomen uit deze verstrikking.

LET OP!

Volgende week weer de bekende 4 daagse gratis challenge van liefde die pijn doet naar liefde die blij maakt!

Check de onderwerpen en zorg dat je er live bij bent of de opnamen terugkijkt. Ik zal enorm veel waarde met je delen.

NIEUW!

Opleiding van leed naar liefde voor coaches en therapeuten

Ben je coach of therapeut en lijkt het je gaaf om je verder te specialiseren in de thematiek relatieverslaving en codependentie? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We onderzoeken dan samen of deze opleiding een meerwaarde is voor jou.

Recent Posts
Comments
  • mara
    Beantwoorden

    hallo, ik heb 2 trauma’s volgens mn psychiater, de eerste zo’n 6tal jaar sexueel misbruikt geweest in mn kinderjaren..nooit gepenetreerd geweest.
    De 2de zo’n 5jaar geleden een 3jaar durende hele giftige relatie gehad, ik noem hem een psychopaat.. sexueel verslaafd ook andere verslavingen, ik heb op intiem vlak dingen moeten doen en dingen gezien die niet menselijk waren, die op mn netvlies gebrand zijn, ook de manipulatie, het geestelijk en lichamelijk misbruiken kwam erbij.. nu ben ik al al die tijd bewust single, ik heb een lange tijd een echte hekel gehad aan iedere man, maar nu ben ik bang, waarom weet ik niet, maar dit weet ik wel ,ik walg van elke vorm van intimiteit, wat kan ik doen want ik wil gelukkig zijn met iemand, ik weet gewoon niet meer hoe

Leave a Comment